Skilda föräldrar

Vi fick in ett tips om att vi skulle skriva om skilda föräldrar och hur det blir med barnen ifall föräldrarna ligger i skilsmässa. Jag hoppas att det här kan vara till någon nytta..

Varje år är cirka 50 000 barn med om att deras
föräldrar separerar. Nästan en tredjedel av alla barn i Sverige har skilda föräldrar. Nästan hälften av alla föräldrar som skiljs har svårt att komma överens första tiden efteråt.

Du har rätt att bli lyssnad till. Du har rätt att känna dig trygg. Du har rätt att må bra.
De vuxna ska ge dig det du behöver. Det borde vara en självklarhet. Det står också i lagen.
Men det är inte alltid som föräldrar lyssnar. Ibland har de fullt upp med sina egna problem.
Då är det viktigt att du vet vad du har rätt till. Här får du svar på några av de vanligaste frågorna om barns rättigheter i samband med skilsmässa:

Vem bestämmer var jag ska bo om mina föräldrar inte kan komma överens om det?
Om dina föräldrar inte är överens kan de be socialtjänsten att få komma på samarbetssamtal, där de får hjälp att försöka hitta en lösning som båda kan gå med på. Om det lyckas kan de skriva ett avtal. Där kan stå vem du ska bo hos och hur mycket du ska träffa den andre föräldern. Socialtjänsten kontrollerar att avtalet verkligen är för ditt bästa innan de godkänner det.

Ofta kommer föräldrar fram till att barnet ska bo mest hos den ena föräldern, men att båda ska ha vårdnaden. Det betyder att båda fortfarande har lika stort ansvar för att barnet har det bra, och för de beslut som fattas om barnet.

Om dina föräldrar inte lyckas komma överens på det här sättet så kan de välja att gå till domstol. Då är det domstolen som bestämmer vem som ska ha vårdnad, vem du ska bo hos och hur mycket du ska träffa den andra föräldern. Inför en sådan rättegång brukar socialtjänsten göra en noggrann utredning av hur barnet har det hos var och en av föräldrarna. Då brukar de ofta prata med barnet om vad det tycker. Det här är viktigt för att domstolen ska få en uppfattning om vad som är bäst för barnet. Domstolen måste alltid tänka på barnets bästa när den fattar beslut, inte på att det ska vara rättvist för föräldrarna.

Hur gammal ska jag vara för att själv få bestämma vem jag ska bo hos?
Det finns ingen bestämd åldersgräns för när barn själva får bestämma var de ska bo, men ju äldre du är, desto mer ska föräldrar och andra vuxna lyssna på vad du vill. Domstolarna brukar lyssna extra mycket på barn över tolv år. Men det är ändå inte barnet som bestämmer. Ibland tycker föräldrarna, socialtjänsten eller domstolen att barnets bästa är något annat än vad barnet vill. Det är först när du fyllt 18 år och blivit myndig som du kan ta helt egna beslut om var du ska bo.

Jag flyttar mellan mina föräldrar men skulle vilja bo hos mamma hela tiden, hur ska jag göra då?
Försök prata med dina föräldrar och berätta hur du känner, även om det kan vara svårt. De är skyldiga att lyssna på dig och att tänka på ditt bästa. Det står i lagen att de ska sätta dina behov först. Vad som är bäst för ett barn kan vara olika vid olika tidpunkter. Under vissa perioder kan det vara viktigast att träffa båda föräldrarna lika mycket, under andra perioder kan det vara viktigare att få bo på samma ställe på vardagarna, till exempel för att vara nära skolan. Om dina föräldrar inte kan komma överens om att ändra på det som tidigare är överenskommet eller bestämt, kan domstolen göra en ny prövning.

Kan jag bli tvingad att träffa en förälder fast jag inte vill?
Ja, om det är bestämt att du ska bo hos eller träffa den föräldern. Om du inte kommer dit som bestämt kan föräldern gå till domstol och begära hjälp. Domstolen kan på olika sätt försöka tvinga dig till att träffas, i yttersta fall med hjälp av polis, om den bedömer att det är för ditt bästa.

Får min mamma hindra mig från att träffa min pappa?
Nej, inte om det är bestämt att båda föräldrarna ska få träffa dig. Då har båda ansvar för att det blir så. Det är oftast bäst för ett barn att ha kontakt med båda föräldrarna. Undantaget är när det skulle kunna vara farligt för barnet att träffa en av föräldrarna, exempelvis för att föräldern hotat eller slagit barnet.

Får föräldrar dela på syskon om syskonen inte vill?
Nej, oftast inte. När föräldrar bestämmer var barnen ska bo efter en separation ska de tänka på vad som är bäst för barnen, inte på vad som är rättvist för föräldrarna. Det är oftast bäst för syskon att inte delas, speciellt om de bott tillsammans förut.

Får en förälder stoppa ett barn från att träffa sina släktingar, till exempel sin mormor, morfar, halvsyskon eller styvsyskon?
I lagen står att föräldrar ska se till att deras barn får vad de behöver. De flesta barn mår bra av att träffa sina släktingar. Om släktingarna vill träffa barnet men fått nej av en förälder så kan de gå till socialtjänsten. Om socialtjänsten tycker det är bäst för barnet att träffa sin släkt, kan de gå till en domstol som kan bestämma om barnet ska få träffa sin släkt.

Vem ska se till att det blir bra för mig efter mina föräldrars skilsmässa?
Dina föräldrar. Om de inte klarar av att samarbeta, eller om de inte klarar att ordna det bra för dig kan de be om stöd och hjälp hos socialtjänsten. Du kan också kontakta socialtjänsten om du mår dåligt.

Vad kan jag göra om en av mina föräldrar är hotfull och slåss?

Det är förbjudet att hota eller slå barn eller vuxna. Det är alltid fel. Om du eller någon av dina föräldrar blir hotad eller slagen ska du försöka berätta det för en vuxen som du litar på. Du kan också ringa till Socialtjänsten och berätta hur det är hemma. Det kan vara jättesvårt, särskilt om den som är hotfull är ens egen förälder. Men det är ändå jätteviktigt, för att du ska få hjälp. Ingen ska behöva bli slagen, eller gå runt och vara rädd.

Mer information om lagar och regler finner du på: Familjerätt på nätet: http://www.famratt.com/

När man har det jobbigt hjälper det oftast att prata med någon. Men ibland funkar det inte att prata med föräldrarna eller kompisarna. Det kanske inte heller finns någon annan vuxen i din närhet som du litar på. Då finns det andra ställen man kan vända sig till. En möjlighet är att ta kontakt med skolkurator eller skolpsykolog. En annan är att pröva med någon av kontakterna på vår lista:

www.bup.nu Bup står för barn- och ungdomspsykiatrin. Här hittar du adresser till landets alla bup-mottagningar. Du kan också ställa frågor via mejl och läsa andras frågor och svar.

www.bris.se Bris står för Barnens rätt i samhället och är en organisation som finns till för att ge barn och ungdomar stöd och råd. Bris har en jourtelefon dit du kan ringa. Numret är 0200-230 230. Jourtelefonen är bemannad måndag till fredag 15-21 samt lördag och söndag 15-18. Du kan också ställa frågor via mejl på Bris hemsida.

www.rodasidorna.se Röda Sidorna är en sökmotor som är skapad av Bris (Barnens Rätt i Samhället). Här finns information som visar var du kan få hjälp med olika slags problem.

www.ungdomsmottagningen.info Här hittar du adresser till landets ungdoms-mottagningar. Du kan också läsa andras frågor och svar.

www.bo.se På Barnombudsmannens sida kan du läsa om barns rättigheter.

Jourhavande kompis är en telefonjour dit du kan ringa om du behöver prata med någon. Telefonnumret till Jourhavande kompis är 020-222 444. Jouren är öppen måndag till fredag 18-22 samt lördag och söndag 14-18.

Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för alla barn och ungdomar som bor i Sverige och ska ge stöd och hjälp till barn och familjer som på olika sätt har det svårt. Socialtjänsten finns i alla kommuner. Adresser och telefonnummer hittar du i telefonkatalogen. Du kan också gå in på din kommuns hemsida och söka upp socialtjänsten där.

Är du som läser det här förälder? Tror du att ditt barn skulle må bra av att få kontakt med andra barn som har liknande erfarenheter av skilsmässa? Kontakta din kommun och fråga dem om man arrangerar samtalsgrupper för barn till skilda föräldrar.

image56

Med vänliga hälsningar,
"T".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0