R.i.p

Dom har nu hittat den lilla tjejen, Engla på tio år. Mördad. Det är så fruktansvärt och därför vill vi skänka tusentals styrkekramar till hennes familj, nära och kära.

Vi vill också tipsa er om att ni kan gå ut på expressen.se och tända ett ljus för lilla Engla för att på så sätt kunna hedra henne och visa att ni bryr er. Se även till att sprid det vidare på era egna bloggar.

image67

Må du vila i frid, lilla Engla!

OLAGLIGT PAR

Ni har väl inte missat den här nyheten?

John fick barn med sin dotter

OLAGLIGT PAR John Deaves och dottern Jenny träffades efter 30 år. De skaffade barn och nu är John både pappa och morfar till lilla Celeste. Men förhållandet är illegalt, säger myndigheterna.


Han är pappa och morfar till Celeste

John och Jenny Deaves är Australiens mest omskrivna par just nu.

De är far och dotter och har fått en baby ihop.

John lämnade familjen när Jenny bara var ett år gammal. De återförenades 30 år senare.

Då var båda gifta och hade barn på var sitt håll.


Hade sex direkt

Men far och dotter kunde inte motstå varann. Två veckor efter första mötet hade de sex.

När släkten fick reda på vad som hänt utbröt kalabalik. Både Jenny, nu 39, och John, 61, skiljdes från sina respektive och flyttade ihop.

Strax därefter blev Jenny gravid. Men sonen Jackson, som hon var både mor och syster till, dog bara fyra dagar efter födseln.

Nu har paret fått barn igen. Dottern Celeste, tio månader, är frisk trots det nära släktskapet mellan föräldrarna.

Vi vill bara ha lite respekt och förståelse, säger Jenny till tv-programmet 60 minutes.

Det är illegalt

Paret kan vara ett exempel på genetisk sexuell attraktion? enligt psykologer.

Australienska myndigheter har förklarat förhållandet illegalt enligt flera australienska tidningar.

image66

Vad tycker egentligen ni om detta?

Du kan bidra!

10 sätt att rädda världen på - så kan du bidra!

1. Byt ut dina vanliga glödlampor mot lågenergilampor.

Effekt: Om varje lampa i snitt är tänd fem timmar/dygn innebär det en minskning av koldioxidutsläppet med 8,9 kilo* om året.

Byter du ut tio lampor innebär det en minskning med 89 kilo.

Räknat på lampornas livslängd blir det hela 488 kilo.

Dessutom sparar du i snitt drygt 100 kronor per lampa och år i minskade energikostnader. På lampans livslängd blir besparingen drygt 600 kr per lampa.


2. Kör mindre. Gå, cykla, bilda bilpool eller använd kollektivtrafiken.

Effekt: För varje mil du inte kör bil minskar du koldioxidutsläppen med cirka 2,4 kg (om bilen drar 0,9 liter bensin/mil).


3. Återvinn mer.

Effekt: Om du återvinner mer av dina hushållssopor kan du spara upp till ett ton koldioxid per år.


4. Kolla lufttrycket i bildäcken.

Effekt: Rätt lufttryck i däcken sparar bränsle. Mätningar i Stockholm visar att drygt hälften av alla bilar har för lite luft i däcken. Om alla bilar i Sverige hade rätt tryck skulle vi minska koldioxidmängden i atmosfären med 200000 ton koldioxid per år.


5. Använd mindre varmvatten.

Effekt: En tiominutersdusch om dagen drar 1500 kilowattimmar om året. Den som skaffar ett snålspolande duschhandtag halverar vattenanvändningen, minskar koldioxidutsläppen med 75 kg om året samt ger husägaren 937 kronor mer i plånboken vid årets slut.


6. Undvik produkter med onödiga förpackningar.

Effekt: Du kan minska koldioxiden med upp till 500 kilo per år bara genom att minska dina hushållssopor med 10 procent.


7. Sänk inomhustemperaturen med en eller två grader.

Effekt: Varje grad som temperaturen i en normalstor villa sänks minskas energiförbrukningen med fem procent. I en normalstor eluppvärmd villa skulle två graders sänkning innebära en besparing på nästan 1500 kilowattimmar och 150 kg koldioxid. För att inte tala om 1875 kr i sänkta kostnader.*


8. Plantera ett träd.

Effekt: Ett enda träd kan absorbera så mycket som ett ton koldioxid under sin livstid. Stöd organisationer som planterar träd.


9- Stäng av dina elektroniska apparater.

Effekt: Alla apparater som står på i stand by och viloläge i Sverige drar tillsammans 0,6 terrawattimmar. Det motsvarar förbrukningen av hushållsel i 120000 villor och innebär minskade koldioxidutsläpp med 60000 ton om året.


10. Bli en del av lösningen.

Effekt: Lär dig mer om den globala uppvärmningen, och sprid dina kunskaper.

image65

Enkla åtgärder i vardagen betyder mer än vi ofta tror, och samtidigt sparar vi pengar!

Skriv på för att sänka bensinskatten!!

Bensinskatten hotar jobben!

I vårt avlånga och glesbefolkade land är det nödvändigt för de flesta att ha en bil för att kunna köra till jobbet och sköta sin vardag. I dag är det för många lönt att gå hemma på a-kassa istället för att jobba på grund av regeringens bilpolitik. Ändring måste ske för jobbens skull!

Vi kräver:

1. Sänk bensinskatten!
2. Ta bort momsen på bensinskatten!
3. Inför samma låga moms på bensin som för kollektivtrafik, alltså 6 procent istället för som idag 25 procent!

Skriv på för jobbens skull!

http://www.bensinskatteuppror.se/

Detta tycker jag är en viktig fråga, så klicka in på länken och skriv på!

Sprid det vidare!

Du vaknar upp och din dag är förstörd för att du inte kan välja vilken av dina 30 tröjor du ska ta på dig, och på Moskvas gator fryser en 14 årig flicka ihjäl för att hon inte har någon tröja. Du blir arg på dina föräldrar för att de säger åt dig att dammsuga ditt rum, och i Irak blir en 8 årig pojke slagen för att han somnade efter 10 timmars arbete i hemmet. Du blir sur på din fröken för att du tycker hon ger dig för mycket läxor, samtidigt i Indien gråter en 10 årig pojke för att han aldrig kommer få börja i skolan. Du tycker skolmaten är äcklig och slänger i stort sett allt du har på tallriken, och i Sudan dör en 3 årig flicka av svält. Du tittar dig i spegeln och upptäcker en finne på hakan och vägrar gå ut, i Kambodja dör två 14 åriga barn i aids. Gråt inte över pojkarnas död, deppa inte över flickornas spillda liv, för tårar hjälper inte. Utan ställ dig upp och försök ändra på det här!

kopiera det här och sätt in det på din blogg också!

image64

Kroppsideal / Missnöje med sin kropp

Vanligt att inte vara nöjd med sitt utseende
Att ha funderingar på hur man ser ut är mycket vanligt bland ungdomar. Det förekommer också bland vuxna, men ofta inte på riktigt samma sätt. När man är ung är man ofta osäker på vem man är och hur man ska vara för att duga. För några blir oron och osäkerheten så stark att synen på kroppen, och kanske hela den egna personen, blir negativ. Eftersom man, via till exempel reklam och tv, ständigt matas med bilder och beskrivningar på hur en "perfekt" människa ska se ut, är det inte så konstigt att människor ganska ofta känner sig missnöjda med sitt eget utseende.

Flickor och kvinnor utsätts för skönhetsideal i högre grad än pojkar och män. Reklambilder, musikvideor och tv-såpor framställer ofta kvinnor som vackra, avklädda, sexiga och med stort självförtroende. Även om man vet att bilderna inte speglar verkligheten, är det svårt att inte påverkas av dem. När man jämför sig med bilderna är det lätt att hitta olika fel på sig själv.


Utseendet blir ofta mindre viktigt efter ett tag
Att utseendet spelar en viss roll för hur man uppfattas av andra är självklart. Utseendet är det första man möter när man lär känna en ny människa, om man inte lär känna varandra genom att chatta på internet eller genom telefonkontakt. Även om utseendet spelar en viss roll när man först träffas så brukar betydelsen minska när man lär känna en person väl. Om man verkligen tycker mycket om någon så tycker man ju ofta att den personen ser bra ut.

Skönhetsidealen ser olika ut i olika kulturer. För unga svenska tjejer uppfattas idealen ofta som att man till exempel ska vara smal och vältränad men ändå ha stora bröst, och att man inte ska ha hår på benen. För killar gäller det exempelvis att ha muskler och tillräckligt stor penis.

I Västeuropa och USA har de starka kroppsidealen lett till att många unga människor skönhetsopererar sig för att känna att de duger, i sina egna och i andras ögon. I andra kulturer finns andra skönhetsideal.

Oavsett kultur och plats kan man säga att de skönhetsideal som råder i hög grad handlar om att kvinnor ska vara vackra för att attrahera män och att män ska vara vackra för att attrahera kvinnor.


Vad man kan göra åt sitt missnöje

Det är inte lätt att kunna stå emot skönhetsideal och vara nöjd med sitt utseende. Det är inte heller så att de som anses vackra nödvändigtvis är mer nöjda med sitt utseende än andra. Om man alltid jämför det som man tycker är minst bra på sin egen kropp med någon annan som man tycker ser bättre ut, så kommer man själv aldrig helt att duga.

Ett sätt att börja se mer positivt på sin kropp är att tänka på vad man tycker bäst om, eller minst illa om, hos sig själv. Genom att varje dag se sig i spegeln och koncentrera sig på det som man tycker är okej, kan man börja träna in en ny syn på sig själv. Det handlar faktiskt mycket om träning. En negativ bild sitter ofta fast, och man kan ha nytta av att fundera över varför man har just den bilden av sig själv. Det första svaret blir förmodligen att det beror på att man är så ful och inte duger. Men om man fortsätter att fundera så kan nya frågor och nya svar dyka upp, som till exempel

* varför kan jag inte tillåta mig att tycka om min kropp - är det för att jag på något sätt vill straffa mig själv?

* varför måste jag vara perfekt för att duga i mina egna ögon?

* vad händer om jag börjar säga till mig själv att det finns saker med min kropp som jag är nöjd med?

* har jag andra sidor än bara ett yttre, och är de viktiga för att jag ska känna att jag duger?

* måste andra människor vara vackra för att jag ska kunna tycka om dem?

Genom att fundera över sin självbild på det här sättet kan man gradvis förändra sin negativa syn.


Prata med kompisar, dom kan hjälpa
Ett annat sätt att börja se mer positivt på sin kropp är att prata med andra om hur de ser på sig själva och berätta för varandra om sina funderingar. Det är ofta lättare att börja prata om saker som inte känns som verkligt stora problem för att testa sina vänners reaktioner. Ofta inser man att kompisar inte ens har märkt det som man själv kanske har komplex för. När man får höra vad andra tycker om sina kroppar och om sina egna komplex, brukar man med tiden kunna få en lite annorlunda syn på sig själv.

Om man ändå inte kan bryta den negativa synen på sig själv kan det vara bra att försöka få tag på någon vuxen, till exempel på en ungdomsmottagning, för att få hjälp med att hitta en mer nyanserad självbild. Att förändra sin kropp för att försöka göra den vackrare genom operationer, självsvält eller liknande är oftast inte någon bra lösning, eftersom självbilden och de tankar man har om sig själv ofta finns kvar. De allra flesta kan få hjälp att komma tillrätta med sina problem genom att ändra sin inställning till sig själv utan att ändra på sin kropp.


Allt vanligare med rakning
Många tjejer och kvinnor rakar både armhålor och ben regelbundet och känner sig ofräscha, eller till och med äckliga, om de inte gör det. Under sommarhalvåret ser många det som nödvändigt att också raka insidan av låren och området kring "bikinilinjen". Det är allt vanligare att tjejer rakar underlivet helt och hållet.


Hår i underlivet är inte ohygieniskt
De flesta säger att de rakar underlivet för att det är lättare att hålla sig ren om man saknar hårväxt, men det finns förmodligen också andra orsaker. Det stämmer inte att det skulle vara svårare att hålla sig ren om man har kvar håret, snarare är det tvärtom så att könshåret skyddar underlivet på olika sätt.

Det finns skäl som talar mot att raka underlivet. Till exempel kan det ibland under själva rakningen uppstå små sår på huden. Dessa kan infekteras och ge en inflammation i huden med sveda och svullnad. Om man rakar bort håret förlorar underlivet det skydd som könshåret ger. Området kring blygdläpparna har en känslig hud, och nötningen av huden ökar om man tar bort allt hår som växer där. Håret bidrar också till att lite luft kan cirkulera även om man har åtsittande kläder. Man kan till exempel få besvär från underlivet om man är rakad och använder stringtrosor och tajta byxor.


Släta ben ett utbrett kvinnoideal
När det gäller benen brukar de flesta vara överens om att man rakar sig av estetiska skäl. Det är helt enkelt svårt för många kvinnor att känna sig attraktiva med håriga ben. De skönhetsideal som finns i samhället, med alla bilder som visar kvinnoben med slät och glänsande hud, gör det svårt att låta benen vara naturligt håriga när man går klädd i en kort kjol.

Om man försöker se bortom skönhetsidealen är det helt klart att de allra flesta tjejer och kvinnor, precis som män, faktiskt har håriga ben, armhålor och underliv. Hårväxten är fullkomligt naturlig medan beteendet att raka bort den har skapats av samhällets ideal. Det finns alltså ingen annan orsak till att raka sig på kroppen än att det av vissa anses okvinnligt och oestetiskt att ha kvar sin naturliga hårväxt.


Inte enskilda män som skapar idealen
Det finns många killar och män, kanske till och med de allra flesta, som tycker att tjejer med naturlig hårväxt på kroppen är attraktiva. Skönhetsidealen skapas inte av män i ens omgivning utan är en del av samhällskulturen där kvinnor förväntas göra sig vackra för att attrahera män. Skönhets- och modeindustrin bidrar, tillsammans med medias sätt att presentera människor, till spridningen av de här idealen. Naturligtvis påverkas killar och män av bilderna, men många gånger är tjejer och kvinnor mycket mer känsliga för idealbilderna. Numera drabbas också allt fler killar och män av utseendemässiga idealbilder som de känner sig tvingade att leva upp till.


Porrfilmer driver fram nya normer
I porrfilmer är det vanligt att kvinnor är rakade över hela kroppen. Trender som har sina rötter i den heterosexuella porrindustrin skapas nästan enbart för män, och den kvinnobild som presenteras i porrfilm är framställd för att passa porrkonsumenternas behov. Porrfilmers bilder av hur män och kvinnor ska se ut och bete sig skapar ideal som många ungdomar, och även äldre, försöker leva upp till. Därför har det blivit vanligare att unga män vill att tjejer och kvinnor ska ha rakade underliv som en del av det sexuella spelet.

Det behöver inte alls vara något problematiskt med att man vill raka underlivet, utan det kan vara ett spännande experiment i en sexuell relation. Men det kan bli ett problem om unga tjejer tror att de måste raka underlivet för att vara attraktiva, eller om killar tror det. En sexuell relation som ska ge båda parter tillfredsställelse måste grundas i ömsesidig respekt och attraktion. Relationen kan annars på sikt bli något som bryter ner självförtroendet hos den som måste göra om sig för att duga.

image63

Alla är vackra på sitt eget sätt och vi blir inte vackrare av att banta,
var nöjd med dig själv och visa att du inte skäms för att äta det du är sugen på.
Och om du ändå vill ha en fastare kropp gör det på rätt sätt:
Ta på dig skorna och börja springa!!


/ "T".

Sluta döda sälarna!

Jag vill bara säga till alla er som inte redan vet om det, att i Kanada så dödar man sälar som "sport" och så tycker inte vi att det ska vara! Det borde vara extremt förbjudet! De slår ihjäl sälungar som är 3 veckor gamla och tar upp dom på båten. Därefter så tar dom skinnet och kastar sedan i restan i havet. vi tycker att detta är otroligt hemskt!! Ibland kan man undra vad folk egentligen tänker med!? Hur fan kan man göra något sånt här!?!? :/

Kolla in den här filmen för att förstå vad vi menar:

http://www.youtube.com/watch?v=pk7UxzaKVpQ

image62

Sluta döda sälarna!!


R.i.p

Svensk flicka död i Thailand

En svensk elvaårig flicka har avlidit i Thailand efter att ha blivit bränd av en manet.
Flickan dog efter att ha badat på ön Koh Lanta.
Nu varnas svenskar för att bada i vattnet.

Vid tiotiden igår, lokal tid, var den elvaåriga svenska flickan och badade med tre andra flickor.
Flickorna paddlade på luftmadrasser cirka 20 meter ut i vattnet när elvaåringen brändes av en manet.
Flickan bars upp på stranden, där hon blev medvetslös.
I väntan på ambulansen försökte flera svenskar att väcka flickan, men upplivningsförsöken var förgäves.
Flickan dog på sjukhus efter att läkarna kämpat för hennes liv.

- Personal från generalkonsulatet stöttar just nu föräldrarna.

Efter olyckan sattes en varningsskylt på svenska upp på stranden:
"Varning för maneter, var uppmärksam när du badar!"

image60

Det är förjävligt, hemskt och extremt sorgligt.
Därför vill vi ge en massa styrkekramar till hennes nära och kära!

Don't drink & drive!

Don't drink & drive syftar till att göra ungdomar uppmärksamma på riskerna med alkohol och rattfylleri. Det handlar om att stoppa ett mycket farligt och respektlöst beteende, att rädda liv och att förhindra livslånga skador i onödiga olyckor. Don't drink & drive är en nationell satsning av Vägverket som riktar sig till ungdomar mellan 15 och 24 år. Är det värt att köra på fyllan eller åka med någon som kör påverkad? Vilka blir konsekvenserna? Som individ har man alltid ett val.

Don't Drink & Drive är samlingsnamnet på en rad aktiviteter som alla går ut på att ge dig styrkan och insikten att:

   * aldrig köra alkohol- eller drogpåverkad
  * vägra åka med en onykter förare
  * hindra andra från att köra på fyllan

Det handlar om kunskap och mod. Och det gäller dig och dina vänner.

Fakta om fyllekörning


Alkoholvanor
Idag dricker vi svenskar mer alkohol än vi gjort under de senaste hundra åren. 1996 drack alla från 15 år och uppåt i genomsnitt 8 liter ren alkohol (100%) per år. 2006 är den siffran uppe i ca 10,2 liter ren alkohol per person och år. Cirka 70 % av alkoholen dricks under helgerna. Man behöver inte vara ett geni för att inse att rattfylleriet också ökar. Och ökar rattfylleriet, kommer ännu fler att dödas i trafiken.

Alkohol och bilkörning hör inte ihop!

Ändå görs mer än 14 000 bilresor per dag med berusade förare i det här landet. Var tredje rattfyllerist är mellan 18 och 24 år.

Att det är fler än 14 000 som kör på fyllan har man sagt länge. Vi befarar att siffran är mycket högre.

Hjälp oss att bryta trenden!


Varje vecka dör 2 personer i alkohol-relaterade trafikolyckor.

Sant eller Falskt:

Det finns så mycket myter och halvsanningar kring alkohol och trafik. Här tänkte vi slå hål på några av dem.

Det händer aldrig mig som är ung.
Nästan 75 % av motorfordonsförare i åldern 15- 24 år som omkommit i singelolyckor är påverkade av alkohol.

Det är inte så farligt, om vi tar den här lilla vägen.
Det är just på småvägar som många av rattfylleriolyckorna inträffar. Fyllan, farten och det bristande omdömet gör att risken för singelolyckor ökar drastiskt.

Bara inte snuten tar mig så klarar vi oss.
Det vore det bästa som kunde hända. Då hinner du varken skada dig själv eller någon annan. Om det är första gången du åker fast och du inte orsakat någon olycka, brukar straffet bli villkorlig dom eller 1-2 månaders fängelse eller 40-60 timmars samhällstjänst. Ja, så förlorar du förstås körkortet.

Korta sträckor är ofarliga.
Nej, bara du sätter dig bakom ratten och kör på fyllan räcker det med några hundra meter.

Det är väl inte så vanligt med rattfylleriolyckor.
Varje vecka dör 2 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor och mer än var tredje ung förare som dödas i trafiken är onykter

Nog kan man köra på en folköl?
Nej, du kan inte tänka på det sättet. En flaska folköl eller ett glas vin innehåller ungefär lika många promille som en snaps (alkoholhalt 40,0 %)

Jag har ju druckit kaffe och motionerat efteråt.
Det finns ingen mirakelmedicin eller några genvägar som skyndar på tillnyktrandet.

Jag känner mig inte bakfull, nu kan jag köra.
Även om alkoholen är förbränd är din prestationsförmåga nedsatt. Försök visar på 20 % sämre körförmåga, trots att försökspersonerna inte haft alkohol kvar i kroppen och inte känt sig bakfulla.

Alla får livstids fängelse som kör ihjäl någon.
Så är det inte. En rattonykter förare som skadar eller kör ihjäl någon kan få upp till åtta års fängelse. Men hittills har ingen i Sverige dömts till mer än fyra års fängelse. Men han får leva med skulden resten av livet.

Sitter jag i baksätet är det inte mitt bekymmer.
Jo, det är det. Sätter du dig i bilen med någon som kör rattfull, utan att försöka stoppa personen, är du medskyldig om något skulle hända. Dessutom drabbas du faktiskt av samma olycka.

Själv kör jag extra försiktigt när jag är full.
Det hjälper inte. Du får sämre reaktionsförmåga och klarar inte av situationer du skulle ha fixat i nyktert tillstånd. Du råder inte över plötsligt utspringande barn, älgar eller fotgängare utan reflexer. Bara för att ta några exempel.

Du kan förhindra!


Du får inte ta bilen!
Närmare 125 människor dödas och ett tusental skadas allvarligt i alkoholrelaterade olyckor i Sverige varje år .

Om du ser att kompisen tänker köra onykter och några
ska åka med, måste du ta saken i egna händer. Stoppa dem. Vägra åka med. Ta hjälp av andra. Du får riskera att kompisen blir förbannad. Hellre ett gräl än en begravning.

Tillgripa våld är inte tillåtet, men så här sa en kille, vars kompis körde ihjäl sig: ?Jag kommer alltid att ångra att jag inte slog ner honom. Då hade han åtminstone levt idag. Jag skulle i så fall ha tagit mitt straff med lätt hjärta. Detta är värre än något annat.?

Nej tack, jag kör! Har du bestämt dig för att vara nykter på festen, för att du tänker köra hem, då är det bara ett nej som gäller. Det är ingen idé att försöka hitta på något annat svepskäl.

Det krävs mod att stå upp för sina handlingar och ta konflikten.
Grupptrycket kan vara stenhårt. Somliga stör sig säkert på att du envisas med att hålla dig nykter. Men de flesta kommer att se på dig med respekt.

Rattfylleriolyckorna inträffar ofta på väg till eller från en fest.

image58
"T"

Alla är vi vackra!

Alla är vi olika och ser ut på olika sätt och tur är väl det. Eller hur? Det är inget som säger att man är snyggare eller bättre för att man är smal. "Antagligen är det hela medias och samhällets bild av den perfekta kroppen som formar oss och får oss att hata våra snygga kroppar. Jag är mest oroad över att det redan börjar bland tre åringar då det finns massor av dockor med trådsmala midjor och silikonläppar som bara skriker ut idealen." Signalerna det ger ut är att det är "normalt" att se ut som dockorna. Så fan heller! Du är vacker och bra precis som du är. För det är ju just det - Du är dig själv och är nöjd med det. Det är så det ska vara. Är du nöjd med dig själv, så är andra det också! Kom igen alla tjejer (och killar) var nöjda med er själva och tvinga inte i er en massa tabletter och bli lurade om att du kan tappa 5-10 kg på en vecka! Det är bara bullshit!

Här kommer iallafall lite tips på hur du kan gå tillväga för att komma i form och må bra på ett hälsosamt sätt..
Men kom ihåg en sak - Du är vacker som Du är!


Sluta banta - lev och må bättre
Bantning och dieter är sällan bra. Det de flesta behöver göra är att lägga om vanorna helt och hitta något dom trivs att leva med som samtidigt är hälsosamt. Det finns några jätte enkla saker alla kan ändra på för att både må bättre, gå ner i vikt och bli starkare.

Morgonpromenader
Det speciella med att ta en promenad på morgonen istället för någon annan gång på dagen är att man ska göra det på fastande mage, innan frukost alltså. Detta gör att större del av den energi som kroppen behöver under promenaden kommer från fett. Ett tips för att öka fettförbränningen brukar vara att man ska dricka en kopp kaffe innan morgonpromenaden. I själva verket förbränner man inte så mycket mer av en kopp kaffe. Men känner du dig piggare av det så kan du gärna dricka en kopp. Man bör gå i rask takt en timme eller längre för att få bra effekt. Gärna varje morgon eller så ofta du kan. Du som är morgontrött kan ju börja dom dagar du är ledig. Bara för det kallas morgonpromenad så måste det inte vara 06:00, du kan lika gärna gå klockan 11:00. Så länge det är före frukost.

Äta lite oftare
Alla vet väl att man ska äta 3 måltider och 2-3 mellanmål. Men hur många gör det? Ett bra sätt att få kroppen att lagra på sig så lite energi (framför allt fett) som möjligt är att ge den energi kontinuerligt. Om man alltså äter små mål och med mindre än 3 timmar imellan så brukar detta kunna leda till vikt minskning. Man får förståss inte ha ett större energi intag än vanligt. Alltså du får inte äta mer mat under en dag bara för du äter oftare. Alla mål måste vara mindre än de var när du bara åt t.ex. två gånger. Ett tips ihop med detta är att dricka 5dl vatten innan måltiden.

Protein på kvällen
Att låta bli kvällsmackan kan vara avgörande. Under natten när man sover behöver man inte lika mycket kolhydrater som annars. Ett riktsnöre kan vara att du inte ska äta efter 19:00. Om du behöver någonting i dig efter den tiden så är det endast proteinrika livsmedel som gäller eller något kolhydrat- och energifattigt. Bröd eller ännu värre godis är bannlyst sent på kvällen. Tips på kvällsmål är proteindrink eller energisnål måltidsersättning. Man kan även äta fröer, mandlar eller nötter.

Tänk magert

Smör, grädde, feta ostar och massa annat gott ska du försöka undvika. Smör på mackan är till exempel bland det första du kan sluta med. Behöver du något som håller kvar skinkskivan eller gurkskivorna på mackan så kan du testa en mager mjukost i stället för smör. I stället för fet grädde finns mager grädde eller en lätt cream fraich. Stek i olja inte margarin. Fritera aldrig.

Rör på dig och ha roligt
Börja motionera. Men låt det inte bli en pina. Man måste inte vara ute och springa om du tycker att det är hemskt och tråkigt. Det finns så mycket annat som till exempel gympa, pilates, aerobic, spinning och massa andra aktiviteter. Och inte nog med att man blir smalare, starkare och mår bättre av lite träning. Det är en jättestor social bit i att gå till sin gympagrupp. Man träffar folk och har kul i stället för att sitta själv hemma och tänka på alla måsten. En sporre för att komma igång med motionering kan vara en träningsdagbok, nya träningkläder eller liknande. Gör motion till något kul och belöna dig själv med något bra när du varit duktig.

Slut med socker
Socker är en stor bov i fettdramat. Det kan vara lite svårt att tro att man blir fet av socker. Hål i tänderna får man det vet alla, men att man blir fet. Det är faktiskt så. Om du äter mycket socker som i till exempel godis eller läsk så kommer kroppen utsöndra en stor mängd insulin. Detta för att man inte ska få för mycket socker i blodet, då insulinet är en bra sak. Men det har sina nakdelar. Insulinet gör så att kroppen lagrar fett. Så alltså ju mer socker du äter desto mer insulin och i sin tur högre fettinlagring i kroppen. Drick lightdrickor, grönt te, ät frön, mandlar, nötter eller frukt istället för läsk, jouice och godis.

image57
"T"


RSS 2.0