Stoppa mobbningen!

Mobbning är ett stort och ett väldigt allvarligt vardagsproblem för många. Mobbning kan vara allt ifrån kommentarer om vilka kläder man har på sig, till knuffar och slag.
Nästan alla har någon erfarenhet av mobbning. Kanske har man blivit mobbad själv, varit med och mobbat någon annan eller sett det hända.
Mobbning är inte bara ett problem mellan elverna. Konstigt nog finns det faktiskt också lärare som mobbar elever.
Men det är inte bara i skolan som mobbning är ett problem. Mobbning finns överallt i samhället, även bland vuxna. Det sker till exempel på arbetsplatser och i föreningar.


Varför finns mobbning?

Så här har några barn och ungdomar förklarat mobbning för oss:

"Den som mobbar måste ju ha det jobbigt hemma. Han eller hon kanske inte får så mycket kärlek hemma."

"Jag blev själv mobbad i 5:an för att jag hade bra självförtroende och det verkade vara ett hot för en tjej. Hon började mobba mig."

"Jag har mobbat och kom egentligen inte på att jag mobbade. Bara att jag var nonchalant mot personen. Det handlade om att vara tuff."

"Man ska inte bedöma en eller flera personer på grund av utseende, förflutet och så vidare. En del blir mobbade för att de är nya och sånt. Men ingen vet egentligen hur de är som personer."

"Jag tror att man mobbar för att man är rädd för att själv bli mobbad. Jag har själv varit mobbad, när jag blev mobbad fick jag ett häftigt humör, kanske slog andra."

"Mobbning är egentligen bara feghet. För att man inte själv ska hamna längst ner på statusstegen hackar man på någon annan och kommer på så sätt högre upp på statusstegen. Men det man inte tänker på är att den man hackar på inte mår särskilt bra. Ju mer man hackar på någon, desto sämre självförtroende får personen. Och om man inte har bra självförtroende så är det ännu lättare för mobbarna att komma åt personen. Om den mobbade inte vågar berätta, så fortsätter mobbarna att mobba och ju längre det har fortgått desto mer skäms den mobbade för att just han/hon är utsatt och det blir ännu svårare att berätta".


STOPPA MOBBNINGEN!


Vad kan du göra om du ser någon som blir mobbad?
Om du är tyst när du ser någon som blir mobbad ger du mobbarna möjlighet att fortsätta.
Ställ inte upp på att se andra bli mobbade!

Här kommer några tips på vad man kan göra om man blir vittne till mobbning:
# Säg ifrån när någon blir mobbad.
# Stötta och hjälp den som blir mobbad.
# Berätta för någon vuxen vad du sett.
# Var med och starta antimobbningsgrupper.
# Behandla andra som Du själv vill bli behandlad.


"Jag blir mobbad"
Du som blir utsatt utav mobbning måste komma ihåg en sak - Det är inte ditt fel!!
Ingen förtjänar att bli illa behandlad. Oavsett om du blir mobbad av lärare eller av andra barn eller ungdomar, så bör du berätta om mobbningen för en vuxen som du litar på.
Du kanske kan prata med en föräldrer, en släkting eller en kompis förälder? Att diskutera det som har hänt med en vuxen kan hjälpa dig att komma på hur det hela ska lösas på bästa sätt.
Det kan också vara skönt att få berätta för någon. Att hålla en sådan här sak för sig själv är ofta minst lika jobbigt som att berätta om den.
Om du inte vill prata med en förälder ska du kunna prata med vem som helst på skolan för att få stöd och hjälp. Till exempel en lärare, en skolkurator, skolpsykolog eller en skolsköterska.
Du ska också kunna vända till till rektorn på skolan. Han/hon är skyldig att se till att mobbarna slutar. Kränkande behandligt är förbjudet i skolan och förskolan.
Det är skolans SKYLDIGHET att ta itu med mobbning på en gång. Alla vuxna som arbetar i en skola ska aktivt motverka alla former av kränkande behandlig, som mobbning och rasistiska påhopp. Varje skola är skyldig att ha en handlingsplan mot mobbning. Om Du inte får den hjälp du behöver på skolan kan du höra av dig till skolverkets barn- och elevombud, www.skolverket.se.

Om du vill prata med någon och vara anonym kan du ringa eller mejla till BRIS (0200-230230), www.bris.se.
Du kan också ringa till Jourhavande kompis (0200-222-444), en telefonjour som är öppen de flesta kvällar.
Om du blir slagen eller hotad och behöver hjälp kan du ringa polisen på 112.

image2

BLUNDA inte för mobbningen - ungdomars idéer och förslag!!


Med vänliga hälsningar,
"T".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0