Kroppsideal / Missnöje med sin kropp

Vanligt att inte vara nöjd med sitt utseende
Att ha funderingar på hur man ser ut är mycket vanligt bland ungdomar. Det förekommer också bland vuxna, men ofta inte på riktigt samma sätt. När man är ung är man ofta osäker på vem man är och hur man ska vara för att duga. För några blir oron och osäkerheten så stark att synen på kroppen, och kanske hela den egna personen, blir negativ. Eftersom man, via till exempel reklam och tv, ständigt matas med bilder och beskrivningar på hur en "perfekt" människa ska se ut, är det inte så konstigt att människor ganska ofta känner sig missnöjda med sitt eget utseende.

Flickor och kvinnor utsätts för skönhetsideal i högre grad än pojkar och män. Reklambilder, musikvideor och tv-såpor framställer ofta kvinnor som vackra, avklädda, sexiga och med stort självförtroende. Även om man vet att bilderna inte speglar verkligheten, är det svårt att inte påverkas av dem. När man jämför sig med bilderna är det lätt att hitta olika fel på sig själv.


Utseendet blir ofta mindre viktigt efter ett tag
Att utseendet spelar en viss roll för hur man uppfattas av andra är självklart. Utseendet är det första man möter när man lär känna en ny människa, om man inte lär känna varandra genom att chatta på internet eller genom telefonkontakt. Även om utseendet spelar en viss roll när man först träffas så brukar betydelsen minska när man lär känna en person väl. Om man verkligen tycker mycket om någon så tycker man ju ofta att den personen ser bra ut.

Skönhetsidealen ser olika ut i olika kulturer. För unga svenska tjejer uppfattas idealen ofta som att man till exempel ska vara smal och vältränad men ändå ha stora bröst, och att man inte ska ha hår på benen. För killar gäller det exempelvis att ha muskler och tillräckligt stor penis.

I Västeuropa och USA har de starka kroppsidealen lett till att många unga människor skönhetsopererar sig för att känna att de duger, i sina egna och i andras ögon. I andra kulturer finns andra skönhetsideal.

Oavsett kultur och plats kan man säga att de skönhetsideal som råder i hög grad handlar om att kvinnor ska vara vackra för att attrahera män och att män ska vara vackra för att attrahera kvinnor.


Vad man kan göra åt sitt missnöje

Det är inte lätt att kunna stå emot skönhetsideal och vara nöjd med sitt utseende. Det är inte heller så att de som anses vackra nödvändigtvis är mer nöjda med sitt utseende än andra. Om man alltid jämför det som man tycker är minst bra på sin egen kropp med någon annan som man tycker ser bättre ut, så kommer man själv aldrig helt att duga.

Ett sätt att börja se mer positivt på sin kropp är att tänka på vad man tycker bäst om, eller minst illa om, hos sig själv. Genom att varje dag se sig i spegeln och koncentrera sig på det som man tycker är okej, kan man börja träna in en ny syn på sig själv. Det handlar faktiskt mycket om träning. En negativ bild sitter ofta fast, och man kan ha nytta av att fundera över varför man har just den bilden av sig själv. Det första svaret blir förmodligen att det beror på att man är så ful och inte duger. Men om man fortsätter att fundera så kan nya frågor och nya svar dyka upp, som till exempel

* varför kan jag inte tillåta mig att tycka om min kropp - är det för att jag på något sätt vill straffa mig själv?

* varför måste jag vara perfekt för att duga i mina egna ögon?

* vad händer om jag börjar säga till mig själv att det finns saker med min kropp som jag är nöjd med?

* har jag andra sidor än bara ett yttre, och är de viktiga för att jag ska känna att jag duger?

* måste andra människor vara vackra för att jag ska kunna tycka om dem?

Genom att fundera över sin självbild på det här sättet kan man gradvis förändra sin negativa syn.


Prata med kompisar, dom kan hjälpa
Ett annat sätt att börja se mer positivt på sin kropp är att prata med andra om hur de ser på sig själva och berätta för varandra om sina funderingar. Det är ofta lättare att börja prata om saker som inte känns som verkligt stora problem för att testa sina vänners reaktioner. Ofta inser man att kompisar inte ens har märkt det som man själv kanske har komplex för. När man får höra vad andra tycker om sina kroppar och om sina egna komplex, brukar man med tiden kunna få en lite annorlunda syn på sig själv.

Om man ändå inte kan bryta den negativa synen på sig själv kan det vara bra att försöka få tag på någon vuxen, till exempel på en ungdomsmottagning, för att få hjälp med att hitta en mer nyanserad självbild. Att förändra sin kropp för att försöka göra den vackrare genom operationer, självsvält eller liknande är oftast inte någon bra lösning, eftersom självbilden och de tankar man har om sig själv ofta finns kvar. De allra flesta kan få hjälp att komma tillrätta med sina problem genom att ändra sin inställning till sig själv utan att ändra på sin kropp.


Allt vanligare med rakning
Många tjejer och kvinnor rakar både armhålor och ben regelbundet och känner sig ofräscha, eller till och med äckliga, om de inte gör det. Under sommarhalvåret ser många det som nödvändigt att också raka insidan av låren och området kring "bikinilinjen". Det är allt vanligare att tjejer rakar underlivet helt och hållet.


Hår i underlivet är inte ohygieniskt
De flesta säger att de rakar underlivet för att det är lättare att hålla sig ren om man saknar hårväxt, men det finns förmodligen också andra orsaker. Det stämmer inte att det skulle vara svårare att hålla sig ren om man har kvar håret, snarare är det tvärtom så att könshåret skyddar underlivet på olika sätt.

Det finns skäl som talar mot att raka underlivet. Till exempel kan det ibland under själva rakningen uppstå små sår på huden. Dessa kan infekteras och ge en inflammation i huden med sveda och svullnad. Om man rakar bort håret förlorar underlivet det skydd som könshåret ger. Området kring blygdläpparna har en känslig hud, och nötningen av huden ökar om man tar bort allt hår som växer där. Håret bidrar också till att lite luft kan cirkulera även om man har åtsittande kläder. Man kan till exempel få besvär från underlivet om man är rakad och använder stringtrosor och tajta byxor.


Släta ben ett utbrett kvinnoideal
När det gäller benen brukar de flesta vara överens om att man rakar sig av estetiska skäl. Det är helt enkelt svårt för många kvinnor att känna sig attraktiva med håriga ben. De skönhetsideal som finns i samhället, med alla bilder som visar kvinnoben med slät och glänsande hud, gör det svårt att låta benen vara naturligt håriga när man går klädd i en kort kjol.

Om man försöker se bortom skönhetsidealen är det helt klart att de allra flesta tjejer och kvinnor, precis som män, faktiskt har håriga ben, armhålor och underliv. Hårväxten är fullkomligt naturlig medan beteendet att raka bort den har skapats av samhällets ideal. Det finns alltså ingen annan orsak till att raka sig på kroppen än att det av vissa anses okvinnligt och oestetiskt att ha kvar sin naturliga hårväxt.


Inte enskilda män som skapar idealen
Det finns många killar och män, kanske till och med de allra flesta, som tycker att tjejer med naturlig hårväxt på kroppen är attraktiva. Skönhetsidealen skapas inte av män i ens omgivning utan är en del av samhällskulturen där kvinnor förväntas göra sig vackra för att attrahera män. Skönhets- och modeindustrin bidrar, tillsammans med medias sätt att presentera människor, till spridningen av de här idealen. Naturligtvis påverkas killar och män av bilderna, men många gånger är tjejer och kvinnor mycket mer känsliga för idealbilderna. Numera drabbas också allt fler killar och män av utseendemässiga idealbilder som de känner sig tvingade att leva upp till.


Porrfilmer driver fram nya normer
I porrfilmer är det vanligt att kvinnor är rakade över hela kroppen. Trender som har sina rötter i den heterosexuella porrindustrin skapas nästan enbart för män, och den kvinnobild som presenteras i porrfilm är framställd för att passa porrkonsumenternas behov. Porrfilmers bilder av hur män och kvinnor ska se ut och bete sig skapar ideal som många ungdomar, och även äldre, försöker leva upp till. Därför har det blivit vanligare att unga män vill att tjejer och kvinnor ska ha rakade underliv som en del av det sexuella spelet.

Det behöver inte alls vara något problematiskt med att man vill raka underlivet, utan det kan vara ett spännande experiment i en sexuell relation. Men det kan bli ett problem om unga tjejer tror att de måste raka underlivet för att vara attraktiva, eller om killar tror det. En sexuell relation som ska ge båda parter tillfredsställelse måste grundas i ömsesidig respekt och attraktion. Relationen kan annars på sikt bli något som bryter ner självförtroendet hos den som måste göra om sig för att duga.

image63

Alla är vackra på sitt eget sätt och vi blir inte vackrare av att banta,
var nöjd med dig själv och visa att du inte skäms för att äta det du är sugen på.
Och om du ändå vill ha en fastare kropp gör det på rätt sätt:
Ta på dig skorna och börja springa!!


/ "T".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0