Game over!

Spelmissbrukare eller inte. När du börjar spela bort mer pengar än vad du har råd med, då börjar missbruket ta fart. Du känner att du måste vinna tillbaka pengarna du spelat bort. Du lånar pengar av kompisar för att kunna "vinna" tillbaka allt. Du funderar vad du gjorde för fel sist, och fortsätter spela. Idag har dessutom internet spelandet ökat dramatiskt. Pokerspelandet är större än aldrig förr. Pengarna förvandlas till krediter på nätet. Du tappar begreppet på pengarnas värde när du inte har dom i handen. Idag har spelmarknaden genomgått stora förändringar. Aldrig förr har det varit så lätt att satsa sina pengar på spel. De kommer hela tiden nya spelformer som ska passa just ditt spelande. Reklamen har stor inverkan, vi ser spelreklamer var vi än befinner oss. I butiken, på bussen, på tvn, skyltar vid kiosen och när vi surfar på nätet stöter vi även där på en och annan spelannons.

Varför vi börjar spela kan ha många orsaker. Man kan må dåligt, vardagen är trist, man känner sig stressad. Spelandet kan ha en tendens att få dig att må bättre för stunden, glömma allt som är jobbigt. Flesta spelar nog för att just kamma hem den där storvinsten, som oftast blir en stor förlust. När du väl vinner en större summa pengar så blir inte beroendet mindre, utan beroendet tar snäppet mot högre insatser och du är i den stora farozonen. De pratas alldeles för lite om riskerna att fastna i ett spelberoende i dagens samhälle. Skolorna tar upp rökning, alkohol och droger, men inget om spelandet. Idag när spelandet över internet tagit fart så bör vi bli mer informerade om konsekvenserna. Spelberoendet kan leda till: Skulder, lögner, social isolering, skilsmässa, misskötsel av arbete, vräkning från bostad, ångest, kriminalitet, hot och våld från personer som lånat ut pengar.

När någon har missbruksproblem är det givetvis bäst om han/hon tar sig ur missbruket själv. Men detta kräver självdiciplin och motivation från spelaren. Om den missbrukande individen inte klarar detta själv, finns flera möjligheter till att få hjälp och behandling. Behandlingarna funkar ungefär på samma sätt som för dom som har alkoholproblem. Behandling och hjälp för sitt missbruk kan man få inom öppenvården, psykiatrisk klinik eller behandlingshem som är specialiserade inom missbruksvård. I en behandling av missbrukare söker man, i dialog med patienten, efter olika lösningar till dennes problem. Att se över och planera återbetalning av eventuella skulder kan också vara en del av terapin.

Behandlingen av spelmissbrukare är huvudsakligen fokuserad på att få individerna att sluta spela. Till att börja med inriktar sig behandlingen på att utreda vilka problem som finns; en lista över olika skulder görs samt en plan för hur skulderna ska betalas av. Man gör upp om vem det är som ska kontrollera pengarna, relationsproblem utreds och eventuella underliggande problem undersöks. Ibland kan ett spelmissbruk uppstå i samband med att en nära anhörig dör (upplevelse av försummelse eller känslan av underlägsenhet, kan också vara orsaker till varför ett missbruk uppstår). Ibland leder ett upphört spelande till allvarliga psykiska och fysiska problem. Det är önskvärt att partners och föräldrar är med under behandlingstiden. Människorna i missbrukarens närhet har ofta betydelsefulla roller i behandlingen. De kan kontrollera hushållets pengar, kontrollera att skulder återbetalas etc. Behandlingen varar i ca 6 månader.


Kännetecken för ett spelberoende

    * Du tänker ofta på spel.
    * Du ökar insatserna samtidigt som förlusterna blir större. Du försöker vinna tillbaka förlorade pengar.
    * Du misslyckas med att sluta eller begränsa spelandet.
    * Du spelar för att slippa tänka på andra problem.
    * Du ljuger för anhöriga om ditt spelande.
    * Du begår brott för att finansiera ditt spelande.
    * Du förlorar sociala kontakter med vänner och anhöriga.
    * Du lånar pengar för att finansiera ditt spelande.



 Stödlinjen för spelare och anhöriga

Spelinstitutet bemannar, på uppdrag av Statens Folkhälsoinstitut, en nationell stöd- och hjälplinje för spelare och anhöriga. Även andra personer som har frågor om spelberoende kan ringa linjen.

Samtalet till linjen är gratis om man ringer från en vanlig telefon. Ringer man från en telefonautomat kostar det 3 markeringar, cirka 3 kr, oavsett hur länge man pratar. Det går även att ringa från mobiltelefon. Man debiteras då för operatörens uppkopplingsavgift.

 > 020-819100 <

image48

Med vänliga hälsningar,
"T".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0