Barnprostitution

Barnprostitution/barnsexhandel

Många barn drabbas av barnprostitution eller sexuell handel med barn. Det är svårt att få fram exakta siffror på hur många barn som är inblandade i den globala sexhandeln men man tror att det är så många som 1,8 miljoner barn, mest flickor, som utnyttjas av sexindustrin varje år. Störst är problemet i Asien där ca 1 miljon barn arbetar inom sexindustrin mot sin vilja. 200,000.250,000 av dessa finns i Thailand där de arbetar som prostituerade och hela 400,000 i Indien. Ett annat problem som finns är också sexturismen. Rika semester- och affärsresenärer åker då främst till Asien och köper barnen som varor väldigt billigt. Sexuellt utnyttjade av barn pågår i alla världsdelar även i Europa. Under det senaste decenniet i Öst- och Centraleuropa har man sett en stor ökning inom barnsexhandeln. Man tror också att så mycket som en miljon barn bara blir utsatta för barnsexhandeln varje år. Det är 3000 barj varje dag och 125 barn varje timme.

Sexuellt utnyttjade är en allvarlig fara för ett barns välbefinnande och hälsa. Nästan alla barn som blivit sexuellt utnyttjade lider av svåra trauman av sina upplevelser och vissa dör av den psykiska och fysiska misshandel som finns inom sexhandeln. Många barn får bo i fängelseliknande bordeller där de ständigt blir utsatta för olika former av övergrepp. För att ta sig igenom dessa övergrepp tar många barn ofta droger för att stänga ute det känslomässiga.

Såklart är risken att drabbas av en sexuell överförbar sjukdom också väldigt stor. HIV är absolut den värsta och på olika barnbordeller runt om i världen är många barn HIV-positiva utan att de själva vet om det. Sexuellt utnyttjade barn drabbas också ofta av genitala och anala blödningar, undernärning och känslomässida störningar. Även självmord och självdestruktivt beteende förekommer bland barnen. Tyvärr är det inte bara barnets hälsa som drabbas vid sexuellt utnyttjade utan barnen nekas även skolgång och en trygg uppväxt. Barnen förlorar också kontrollen över sitt eget liv och kropp och lär sig istället att stå till tjänst för vuxna än att lyssna till sina egna tankar och behov. Barnet blir helt enkelt kränkt och tappar tilliten för vuxna och får skamkänslor och dålig självkänsla. De långsiktiga psykiska skadorna hos barnen vet man inte så mycket om men internationella undersökningar har visat att vuxna som blivit utsatta som barn är väldigt representerade bland alkohol- och narkotikamissbrukare, psykiskt sjuka och sexualförbrytare. Vissa som försöker komma tillbaks till att leva ett normal liv, mest flickor, betraktas som kriminella och vissa nekas en plats i skolan på grund av sina erfarenheter som de själva inte bär ansvaret för. Barn som tvingas in i sexhandeln transporteras mellan olika platser och länder och hålls inlåsta utan någon chans att skaffa hjälp. Barn som reser mellan länder fråntas ofta också sina pass. Barnen blir också ständigt utsatta för hot och misshandel av dem som är ansvariga.

Personer med pengar har ingen rätt att utnyttja personer i en sämre situation.

En av det största och kanske mest självklara orsaken till att barnprostitution förekommer är att det finns en så stor efterfrågan. Den största gruppen som söker sig till barn är pedofiler. En pedofil är en vuxen människa, man som kvinna, som har en onormal sexuell dragnin mot barn. En annan grupp som utnyttjar barn sexuellt är det som strävar efter tillfälligt sex. Om man befinner sig utomlands kan man anse att vissa regler inte gäller och risken att åka fast är minimal. Eftersom risken att åka fast är liten så blir risken att bli utskämd inför vänner och familj också påtagligt liten, detta gör det bara ännu mera spännande. Länder som Kina, Thailand, Sri lanka och Indonesien har blivit populära turistmål och lockar fler turister än någonsin. Att man idag kan resa över hela jordklotet har gjort att barnsexturismen har ökat, speciellt i Asien där många länder lever i fattigdom och barn tvingas till prostitution för att kunna överleva.

När internet slog igenom kunde man börja sprida barnpornografiskt material mera och till precis alla delar av världen. Man tror att det finns runt 100,000 barnporrsajter på nätet som alla är aktiva. En annan orsak till att barnprostitution finns är att det finns pengar att hämta där. Runt tre miljarder dollar eller mera omsätter denna bransch per år. En annan orsak att barn utnyttjas så mycket är också att många tror att risken att drabbas av HIV är mindre om man har sex med ett barn. I själva verket har som sagt barnen troligtvis redan smittas av HIV eller någon annan sexuell överförbar sjukdom.

Barn som hamnar inom barnprostitution och sexhandeln kommer för det mesta från fattiga och utsatta förhållanden. Vissa tvingas in i handeln medans andra blir lockade om av löften om jobb och en bra framtid. När de väl inser vad de har hamnat i är det oftast för sent för att fly. En majoritet av barnen som lockas in i sexhandeln är gatubarn som lockas med löften om mat, skydd och husrum. Många barn förväntas också bidra till familjens ekonomi och då är till exempel prostitution ett möjligt ?arbete?. Bordeller kan också lura föräldrar att lämna ifrån sig sina barn i tron om att det ska få en utbildning eller ett arbete. Flickor ligger mer i riskzonen för att dras in i sexindustrin och sexhandeln eftersom att de i många samhällen anses ha lägre värde och status än pojkar och kan ha svårt att hitta andra arbeten.

Ge en gåva
Bidra med valfritt belopp till ECPAT Sveriges PlusGiro 90 34 34-9.
Du kan betala direkt med ditt VISA- eller Mastercardkort
Läs mer på; www.ecpat.se

image46

Med vänliga hälsningar,
"T".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0