SMS-lån

Många unga faller för erbjudande om snabba pengar via SMS-lån. Men lånen är en skuldfälla som kan påverka ens liv i flera år framöver. Det är ungdomar mellan 18-25 som har störst problem att betala tillbaka det dyra lånen.

Det är framför allt anonymiteten som gör det här så populärt bland våra ungdomar. Dom behöver inte prata med någon som ställer, besvärliga frågor, utan dom bara trycker på några knappar så har dom pengarna inom 15 minuter.

Mobillån Sverige AB var först på svenska marknaden med SMS-lån, och har marknadsfört sig intensivt det senaste året. Hos mobillån kan den som är över 18 låna upp till 3 000 kronor - men då ska 3 600 kronor betalas tillbaka inom en månad.

Produkten man vill sälja är ett litet lån till människor som inte på andra sätt får tag på pengar och behöver snabba cash. Men vem säger att människan som lånat 3 00 kr, kan betala tillbaka inom 30 dagar och då dessutom behöva betala 3 600 kronor!?

Om skulden inte betalas i tid, ökar kostnaden för lånet snabbt. Långivaren tar 600 kronor i avgift för lånet samt SMS-kostnad, som kan vara upp till 50 kronor. Om lånet inte betalas i tid, läggs kostnad för betalningspåminnelse på.

Sedan går ärendet vidare till inkasso och då ökar kostnaden med 160 kronor i inkassokostnader. Sedan ökar kostnaden, med ytterligare 300 kronor för ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden, samt med sökande arvode om 340 kronor. Om skulden då inte betalas, tvingas kronofogden göra en utmätning.

Utmätningen kan bli en kostnad på ytterligare en tusenlapp och lånet på 3 000 kronor kan plötsligt gå upp till 5 500 kronor!


Hur påverkar en betalningsanmärkning ens liv?

Den gör att livet blir dyrare. Man får inte ett förstahandskontrakt, vilket gör att man får hyra dyrare i andra hand.
Du kan heller inte få en kassatjänst på en arbetsplats eftersom arbetsgivaren då tittar på betalningsanmärkningar. Det är också svårt att få andra lån.

Egentligen är det inte så konstigt att många fastnar i det här med SMS-lån. Det är ju så enkelt med SMS-lån.
På reklamaffischerna ler glada, nöjda människor ner mot alla potentiella kunder. Dessutom framstår kostnaden som oväsentlig: reklamen lockar med en ränta på noll procent! Kruxet är att företagen tar ut en hög avgift - det kan kallas lånekostnad, adminstrationskostnad, uppläggningsavgift eller kreditkostnad. Ibland läggs också en avgift på SMS:en. Allt beroende på hur villkoren ser ut kan den effektiva räntan bli på flera hundra procent.

Därför hoppas jag att ni alla är väldigt försiktiga med dessa lån. Ifall ni nu är så desperata efter pengar, så läs igenom villkoren ordentligt först, för att se vad som gäller. Så att ni inte blir fast. Fast hos kronofogden!!

image27

Med vänliga hälsningar,
"T".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0