Beroendecentret - Maria Ungdom

Namnet Maria Ungdom delas av Stockholms läns landsting och Socialtjänstförvaltningen i Stockholms stad. Dom har tillsammans 40 års erfarenhet av att hjälpa unga och familjer som är oroliga och misstänker att deras unga dricker eller använder andra droger. Dom arbetar tillsammans med dig och din familj med att motivera till en förändrad livsstil, att utveckla nya sätt att lösa problem och kommunicera.
Är du eller har du en ungdom som är under 20 år gammal kan du vända dig till dom för att få hjälp och stöd.

På beroendecentrumet Maria Ungdom, finns det en ungdomsmottagning med en jätte bra barnmorska och sjuksköterska. Hennes namn är Fatima Tajik, henne kan man prata om allt med. Hon hjälper en efter personens behov, henne kan man ringa till om man vill ha råd och stöd.

Sen har dom en jätte bra gynekolog Mari Svanberg-Risberg hon förklarar vad hon gör och använder sin försiktighet för att inte skrämma patienten. Hon stöttar och vill inte vara till besvär.

Per Borgström är barnläkare och arbetar på tjej- och killmottagningen ett par timmar i veckan. Han finns där som stöd för mesta delen killar, som behöver prata och behöver rådgivning.


Det finns också en kurator nere på mottagningen som heter Lena Barrow, hon finns där som din lilla vägg som kan prata och som du vet lyssnar på dig. Lena jobbar också uppe på öppenvåden som socinom och familjebehandlare.

Maria Ungdoms tjej- och killmottagning är öppen för ungdomar upp till 20 år. Mottagningen vänder sig främst till ungdomar som har eller har haft kontakt med Maria Ungdom. I mån av tid tar vi även emot andra tonåringar. Vi tar kontakt med alla ungdomar som är inskrivna på avdelningen.

Boka tid hos Fatima på 08-6724508 eller på Maria Ungdoms akutmottagning 08-6724568 / 70 under hela dygnet.

Maria Ungdom akutmottagnig har öppet dygnet runt - året om. Dom har sex platser för avgiftning, observation och en första bedömning. Utöver de finns det ca åtta platser till ungdomar som ligger för tillnyktring. När ungdomar kommer till dom och är påverkade kan det vara upptakten till ett beroende och det gäller att så snart som möjligt sätta in alla resurser för att förhindra att den unge fortsätter på den inslagna vägen. Vid behov får den unge stanna på akuten och familjen erbjuds vara kvar om det är möjligt.
De flesta unga människor och familjer i svåra situationer behöver en trygg miljö. Dom erbjuder en miljö där kompetent och engagerad personal hjälper till att bringa ordning i den oro och ibland förtvivlade situation som uppstår när man upptäcker att ens barn använt eller använder narkotika eller druckit alkohol ofta eller i för stora mängder.En del ungdomar kan inte gå hem på grund av att de är påverkade av alkohol eller droger, då kan de läggas in på akutens intagningsavdelning. En annan anledning kan vara psykiska svårigheter utöver missbruket. Många ungdomar som lider av psykiska problem som ångest, tvångstankar, depression eller trauma stress efter något otäckt man varit utsatt för använder alkohol eller droger för att lindra lidandet. Vårdtiden på akuten används till att motivera ungdomen med att sluta med droger eller alkohol. Inläggningen på akuten är vanligtvis ett tillfälle när de negativa konsekvenserna av missbruket är tydliga och man kan hjälpa ungdomen att sätta "att må dåligt" i relation till alkohol eller drogerna. Man försöker också påverka ungdomarnas attityder till berusning och titta på alternativ.Det finns tid att stödja familjen. Det är ju familjen som ska ta tag i det som hänt och hjälpa sin ungdom vidare. Personalen kan tala om vilka möjligheter som finns till fortsatt behandling i öppen eller slutenvård. Det händer att ungdomen får förtroende för någon i personalgruppen och för första gången vågar berätta om något hemskt de upplevt. Dom kan då, lämna över ungdomen till Maria Ungdoms öppenvård så att ungdomen kan få hjälp av riktiga specialister och få hjälp med sina problem.

Maria Ungdom har också en avdelning, där ungdomarna söker att komma upp till om dom vill bli av med deras missbruk.Varje ungdom har två kontakpersoner under tiden dom är uppe på avdelningen. Dom som är ungdomens kontaktperson försöker få en tillit till ungdomen, genom finns där och pratar. Letar fram dom starka sidorna hos ungdomarna. Uppe på avdelningen finns det biljardbord, pingisbord och lite pyssel. Det är alltid en uteaktivitet tisdag - torsdag på avdelningen. Då pratar personalen med ungdomarna vid middagsbordet om morgondagens aktivitet det kan vara allt ifrån promenader - bowling. Dom har också ett gym som ungdomarna kan träna i med en skötare/sköterska om dom känner för det. Varenda dag bestämmer ungdomarna middag och två ungdomar tillagar middagen till resterande gäng.

För att en ungdom ska bli inlagd, hjälper oftast din socialtjänt från din kommun till. En annan väg är genom akutenheten på Maria Ungdom. Dom samlar ett gäng tre gånger i veckan för att gå igenom remisser och förfrågningar och ger plats i turordning eller efter akut behov.

Har du frågor eller funderingar kring din ungdoms inläggning på avdelningen är Du välkommen att kontakta avdelningens:
Chefsjuksköterska Helén Nilsson på tele. 08-6724534.

Har du eller någon du känner ett missbruk är Maria Ungdom en bra återgärd för att bli ren från missbruket. Personalen är väldigt bra och man får lära sig att livet bli mycket lättare utan alkoholen bla. Jag "A" har själv erfarenhet av den här verksamheten och vet hur mycket ånger och saker som kommer ut av att ligga på Maria man får erfarenhet och lär sig att man ska uppskatta det lilla liv man har, även om man är deprimerad och tycker livet är skit. Man tycker att man inte blir sedd ordentligt. Använd inga droger eller något för att dämpa sorgen. Det är enklare än vad ni tror att fasta i ett missbruk. Prata med en vuxen om du känner dig ledsen eller om någonting är fel, även om man tycker alkoholen dämpar för stunden så känner man ångern och bakfyllan dagen efter och det är inte så man vill ha det.

Är din vän berusad och du inte vill ta hand om han/henne någon mer stoppa en polisbil eller en taxi och säg att dom kör henne/honom till Maria Ungdom. Du hjälper inte bara din vän utan att du kan vara fri ifrån att släpa på din vän. Du kan ha roligt utan dåligt samvete.

 

Med vänlig hälsning
"A"



Är det värt det?

Kommentarer
Postat av: Ina

Jag såg på någon blogg att ni behövde hjälp med bloggdesignen, och jag hjälper gärna till :)

2008-02-13 @ 19:13:43
URL: http://sarahb.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0