Våld i hemmet!

Våld i hemmet;

Våld är varje handling mot en annan människa, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill.
En stor del av allt våld mot kvinnor sker i hemmet och utövas ofta av en man som har en nära relation till kvinnan.
Barn som lever i familjer där det förekommer våld far illa, även om de inte direkt har varit vittne till våldet.
Mammor och pappor vill många gånger inte kännas vid att barnen ser eller hör när en förälder misshandlar. Men barn hör, ser och känner. Att vara med om detta och inte kunna hindra våldet är bland det svåraste ett barn kan uppleva. Vanmakten och rädslan kan prägla hela uppväxten. Socialtjänsten har ett speciellt ansvar för bland annat brottsoffer och speciellt för kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp i hemmet.
Finns det barn i familjen ses även de som brottsoffer och har rätt att få hjälp och stöd.



Stöd till kvinnan:

Det kan vara svårt för en kvinna att berätta att hon utsatts för våld i hemmet.
Alla socialsekreterare ska därför vara särskilt uppmärksamma på tecken som tyder på att en våldssituation kan föreligga och ställa frågor om detta vid misstanke. Tillsammans med kvinnan kan man göra en säkerhetsplanering genom att undersöka hur allvarlig situationen är och hjälpa kvinnan att planera, vad hon kan göra för att minimera riskerna för sig själv och eventuella barn. Socialtjänsten kan också ordna med ett skyddat boende om det behövs, ge bistånd för att kvinnan ska klara sig ekonomiskt, eller vara med som stöd vid en läkarundersökning eller en polisanmälan. All misshandel är brottslig och skall polisanmälas - misshandel mot kvinnor är inget undantag. Det är kvinnan själv som gör polisanmälan eller ger sitt medgivande till att socialtjänstens personal anmäler. Att bryta upp från en misshandelsrelation kan vara svårt och för många kvinnor är det en process som sker över tid. Socialtjänsten kan finnas med som ett stöd under den tiden.

När socialtjänsten får kännedom om att det finns risk att barn far illa på grund av våld i familjen görs en första bedömning utifrån barnets situation. Bedömningen kan innebära att en utredning inleds för att få tillräckligt med underlag för att kunna hjälpa barnet och familjen på bästa sätt. Det är viktigt att mamman får gott förtroende för socialtjänsten, eftersom det kan finnas en oro för att barnen ska omhändertas. Det behöver därför poängteras att en utredning om barnens situation syftar till att förbättra förhållande både för mamman och barnen. Mamman kan få stöd och hjälp i sitt förhållningssätt gentemot barnen och barnen i sin tur kan få hjälp att bearbeta sina upplevelser. Det viktigaste stödet för barnen är gott föräldrarstöd. Det är viktigt att föräldrarna förstår barnets utsatthet och behov av hjälp.

Är du utsatt för trakasserier, hot och/eller våld av någon som du lever eller levt ihop med eller har en nära relation till?
Du är inte ensam och ska inte känna skuld eller skam för att just du har drabbats.
Flera tusen fall av våld i familjen anmäls varje år.

Skräms du till tystnad?

* Har du tvingats ta avstånd från vänner och släktingar?
* Känner du att det är ditt eget fel?
* Känner du skuld och skam inför omgivningen?
* Tror du att den som du älskar/älskat men ändå slår dig ska bättra sig?

Är du rädd?

* att ingen ska tro dig?
* att det för utomstående verkar konstigt att du stannat kvar i ett förhållande där du blir misshandlad?
* att du inte har någonstans att ta vägen?
* att du inte har råd att bryta upp förhållandet?
* att barnen ska fara illa?

Det här är frågor och känslor som alla våldsutsatta går igenom, oavsett vilken samhällsklass eller yrkesgrupp man tillhör, och det är inget konstigt med det. Det kanske känns som du och ditt liv hamnat i en ond cirkel som du av egen kraft inte kan ta dig ut ur. Det är aldrig enkelt att ta sig ur er misshandelsförhållande. När blåmärken och svullnader försvunnit finns ärren på insidan fortfarande kvar. Förevigt.

För att orka gå vidare kan det behövas professionell hjälp. Att tala med andra, som varit i samma situation och som förstår hur det känns, är också viktigt. Det finns många som kan hjälpa. Ett telefonsamtal kan vara det första steget till hjälpen.

Våga ta det första steget, gör en polisanmälan, kontakta brottsofferjour, mansjour, kvinnojour eller någon annan stödorganisation. Ta steget och kontakta någon som kan och är villig att hjälpa och stötta dig igenom detta.

Det finns många organisationer som arbetar frivilligt med stöd, hjälp och skydd för dig i din situation. De kan ge dig bland annat medmänsligt stöd, juridisk rådgivning och i en del fall även tillfälligt skyddat boende.
Tveka inte att ta kontakt med dom, de finns där för Dig!



Stöd till mannen;

Socialtjänstens uppgift kan tex vara att erbjuda mannen stödsamtal, i synnerhet om han själv tar kontakt.
Det är viktigt att mannen och kvinnan får olika handläggare. Socialtjänsten kan också informera mannen om andra stödåtgärder och möjlighet till behandling. Vill mannen lämna bostaden bör han få hjälp att ordna ett annat boende, då detta är en hjälp för kvinnan och barnen. I det akuta skedet kan det även innebära hjälp med ekonomin.



Ung och utsatt för brott ?

Är du ung och blivit utsatt för rån, misshandel eller någon annan form av kränkning? Det är då viktigt att du anmäler det till polisen.
Det är mycket viktigt både för Dig och för oss poliser att du anmäler när du råkat ut för något.
Vi måste få din hjälp med uppgifter om vad som hänt, dels för att få så bra förutsättningar som möjligt att utreda brottet, men också för att Du ska få den hjälp och det stöd du har rätt till när du råkat ut för ett brott.

Tyvärr är det ganska vanligt att unga som råkar ut för brott, inte anmäler det till polisen.
Orsakerna till det kan vara många. Det är många som inte törs anmäla av rädsla för att råka ill ut,
eller att man inte tror att man kommer att få någon hjälp av poliserna, när dom har gjort deras anmälan.

Det handlar dels om ett åtagande från polisernas håll att din anmälan ska utredas skyndsamt och dels om att du som utsatts för ett brott snabbt, ska få hjälp med att hantera såväl känslor som frågor som kommer när man blivit utsatt för ett brott; "Varför blev jag utsatt? Kunde jag ha förhindrat brottet? Blir gärningsmannen straffad? Hur går en rättegång till?" Men poliserna har svaren på dessa frågor och gör allt för att stötta och hjälpa dig som blivit utsatt. Har du blivit utsatt för ett brott? Tveka då inte att ringa till polisen!



Donationer & bidrag

Alla Kvinnors Hus är en ideell förening vars verksamhet är beroende av finansiellt stöd.
Deras förhoppning är att just Du eller Din organisation vill stödja dom på ett sätt ni finner lämpligt.
Förening får ett grundbidrag från Stockholms stad, men är utöver det beroende av bidrag från enskilda personer, företag och organisationer.

Du kan som privatperson eller organisation bidra till deras verksamhet genom att donera en penninggåva.
Alla gåvor är välkomna, både stora och små.


* Vårt postgironummer, PG: 437 6443-0
* Vårt bankgironummer, BG: 5714-6078

När du ger en penninggåva publicerar dom dig, självklart med ditt medgivande, som bidragsgivare på deras webbsida.

Du och din organisation kan också bidra på andra sätt, exempelvis genom att skänka hushållsartiklar, möbler, datorer, tv, video, julklappar eller stå för tryckeri-kostnader, annonseringskostnader etc. etc.

Du kan också erbjuda dina tjänster gratis, exempelvis mattläggning, kakling, målning, marknadsföring, catering etc. etc.

När du ger en gåva eller tjänst publicerar dom dig, med ditt medgivande, som bidragsgivare på deras webbsida


STOCKHOLM
Alla Kvinnors Hus (AKH)
Box 4023, 102 61 Stockholm
Jourtel: 08-644 09 20
Exp: 08-644 09 25
Fax: 08-644 32 19


Med vänliga hälsningar,
"T"



Kommentarer
Postat av: Fittepanda

JÄVLA HIPPIES!

2008-02-14 @ 01:41:35
Postat av: Vi

Jag tror du har förstått det hela fel. :)

2008-02-14 @ 01:47:46
URL: http://savetheworldwithus.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0