Don't drink & drive!

Don't drink & drive syftar till att göra ungdomar uppmärksamma på riskerna med alkohol och rattfylleri. Det handlar om att stoppa ett mycket farligt och respektlöst beteende, att rädda liv och att förhindra livslånga skador i onödiga olyckor. Don't drink & drive är en nationell satsning av Vägverket som riktar sig till ungdomar mellan 15 och 24 år. Är det värt att köra på fyllan eller åka med någon som kör påverkad? Vilka blir konsekvenserna? Som individ har man alltid ett val.

Don't Drink & Drive är samlingsnamnet på en rad aktiviteter som alla går ut på att ge dig styrkan och insikten att:

   * aldrig köra alkohol- eller drogpåverkad
  * vägra åka med en onykter förare
  * hindra andra från att köra på fyllan

Det handlar om kunskap och mod. Och det gäller dig och dina vänner.

Fakta om fyllekörning


Alkoholvanor
Idag dricker vi svenskar mer alkohol än vi gjort under de senaste hundra åren. 1996 drack alla från 15 år och uppåt i genomsnitt 8 liter ren alkohol (100%) per år. 2006 är den siffran uppe i ca 10,2 liter ren alkohol per person och år. Cirka 70 % av alkoholen dricks under helgerna. Man behöver inte vara ett geni för att inse att rattfylleriet också ökar. Och ökar rattfylleriet, kommer ännu fler att dödas i trafiken.

Alkohol och bilkörning hör inte ihop!

Ändå görs mer än 14 000 bilresor per dag med berusade förare i det här landet. Var tredje rattfyllerist är mellan 18 och 24 år.

Att det är fler än 14 000 som kör på fyllan har man sagt länge. Vi befarar att siffran är mycket högre.

Hjälp oss att bryta trenden!


Varje vecka dör 2 personer i alkohol-relaterade trafikolyckor.

Sant eller Falskt:

Det finns så mycket myter och halvsanningar kring alkohol och trafik. Här tänkte vi slå hål på några av dem.

Det händer aldrig mig som är ung.
Nästan 75 % av motorfordonsförare i åldern 15- 24 år som omkommit i singelolyckor är påverkade av alkohol.

Det är inte så farligt, om vi tar den här lilla vägen.
Det är just på småvägar som många av rattfylleriolyckorna inträffar. Fyllan, farten och det bristande omdömet gör att risken för singelolyckor ökar drastiskt.

Bara inte snuten tar mig så klarar vi oss.
Det vore det bästa som kunde hända. Då hinner du varken skada dig själv eller någon annan. Om det är första gången du åker fast och du inte orsakat någon olycka, brukar straffet bli villkorlig dom eller 1-2 månaders fängelse eller 40-60 timmars samhällstjänst. Ja, så förlorar du förstås körkortet.

Korta sträckor är ofarliga.
Nej, bara du sätter dig bakom ratten och kör på fyllan räcker det med några hundra meter.

Det är väl inte så vanligt med rattfylleriolyckor.
Varje vecka dör 2 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor och mer än var tredje ung förare som dödas i trafiken är onykter

Nog kan man köra på en folköl?
Nej, du kan inte tänka på det sättet. En flaska folköl eller ett glas vin innehåller ungefär lika många promille som en snaps (alkoholhalt 40,0 %)

Jag har ju druckit kaffe och motionerat efteråt.
Det finns ingen mirakelmedicin eller några genvägar som skyndar på tillnyktrandet.

Jag känner mig inte bakfull, nu kan jag köra.
Även om alkoholen är förbränd är din prestationsförmåga nedsatt. Försök visar på 20 % sämre körförmåga, trots att försökspersonerna inte haft alkohol kvar i kroppen och inte känt sig bakfulla.

Alla får livstids fängelse som kör ihjäl någon.
Så är det inte. En rattonykter förare som skadar eller kör ihjäl någon kan få upp till åtta års fängelse. Men hittills har ingen i Sverige dömts till mer än fyra års fängelse. Men han får leva med skulden resten av livet.

Sitter jag i baksätet är det inte mitt bekymmer.
Jo, det är det. Sätter du dig i bilen med någon som kör rattfull, utan att försöka stoppa personen, är du medskyldig om något skulle hända. Dessutom drabbas du faktiskt av samma olycka.

Själv kör jag extra försiktigt när jag är full.
Det hjälper inte. Du får sämre reaktionsförmåga och klarar inte av situationer du skulle ha fixat i nyktert tillstånd. Du råder inte över plötsligt utspringande barn, älgar eller fotgängare utan reflexer. Bara för att ta några exempel.

Du kan förhindra!


Du får inte ta bilen!
Närmare 125 människor dödas och ett tusental skadas allvarligt i alkoholrelaterade olyckor i Sverige varje år .

Om du ser att kompisen tänker köra onykter och några
ska åka med, måste du ta saken i egna händer. Stoppa dem. Vägra åka med. Ta hjälp av andra. Du får riskera att kompisen blir förbannad. Hellre ett gräl än en begravning.

Tillgripa våld är inte tillåtet, men så här sa en kille, vars kompis körde ihjäl sig: ?Jag kommer alltid att ångra att jag inte slog ner honom. Då hade han åtminstone levt idag. Jag skulle i så fall ha tagit mitt straff med lätt hjärta. Detta är värre än något annat.?

Nej tack, jag kör! Har du bestämt dig för att vara nykter på festen, för att du tänker köra hem, då är det bara ett nej som gäller. Det är ingen idé att försöka hitta på något annat svepskäl.

Det krävs mod att stå upp för sina handlingar och ta konflikten.
Grupptrycket kan vara stenhårt. Somliga stör sig säkert på att du envisas med att hålla dig nykter. Men de flesta kommer att se på dig med respekt.

Rattfylleriolyckorna inträffar ofta på väg till eller från en fest.

image58
"T"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0